Släktforskning och Internet: 6 goda råd och umgängesregler!

Presenterad av admin på 30 maj 2013

6 goda råd och umgängesreglerGeneaNet är en webbplats som är byggd runt principen av utbyte av material: Data (träd, fotografier, dokument, avskrifter…) som du hittar här publiceras för det mesta helt kostnadsfritt av våra användare.
Även om antalet och mångfalden av detta material är det som utgör GeneaNets intresse innebär detta att vissa frågor om sekretess, relationer mellan medlemmar och kvalitet ställs.
Här beskriver vi i korthet vad vi kallar “Umgängesregler”.

1/ Du granskar material som publicerats av en annan användare.

Kvalitet
När man släktforskar kan man naturligtvis göra misstag ibland. Arkiven innehåller fel, arbeten publicerade av specialister kan innehålla felaktig information, det kan man inte komma ifrån!
6 goda råd och umgängesreglerAlltså, var försiktig, ta inte information som du läser i ett släktträd på Internet för en absolut sanning. Tänk i stället på informationen som en möjlighet, ett spår som du kan försöka bekräfta.

Tack vare GeneaNet kan du upptäcka intressant material publicerat av andra medlemmar. Du kommer att spara timmar av forskning på vissa grenar. Men kopiera inte hela grenar utan att först göra en ordentlig kontroll! Det är det bästa sättet att undvika att tillbringa månader med att forska vidare på ett felaktigt spår!

Ta kontakt med släktträdets ägare.
GeneaNet är baserat på en ide: Vare sig du har upptäckt intressanta data, om du tror att du har upptäckt ett fel i ett dokument, om du vill veta mer om källan till en information, om du själv har information eller dokument som kan komplettera ett släktträd, om du tror att du är släkt med släktträdets ägare: Tänk på att ta kontakt med personen som har publicerat materialet. Precis som i riktiga livet är det respekt och vanlig artighet som står som bas i en lyckad relation.
Att utbyta information gör att du kommer över nya ledtrådar. Tveka inte! Ditt släktforskande kan förvandlas.

2/ Du publicerar ditt släktträd

6 goda råd och umgängesreglerSekretess (samtida personer)
Välj att inte tvinga på era nära och kära en icke önskad närvaro på Internet. GeneaNet ger dig alla verktyg som behövs för att hantera sekretessen i ditt släktträd.

Kvalitet: Var realistisk!
Ifrågasätt informationen som du publicerar! Att kopiera och publicera grenar som länkar dig till “Ramses II” är ganska meningslöst! Det finns inga dokument som kan säkerställa sådana släktskap. Släktforskning har sina begränsningar!
Var realistisk och praktisk… det finns så mycket att upptäcka om dina anor bland allt tillgängligt material!

Kvalitet : Ange dina källor!
En mycket viktig regel! När du släktforskar behöver du ofta gå tillbaka till ditt material, för att kunna kontrollera dem men också för att kanske upptäcka nya spår av en person eller en särskild plats. Ta till vana att alltid skriva ned dina källor för varje information!
Källorna visas i ditt släktträd på GeneaNet: Det är ett sätt för dig att visa att du tar kvalitet på allvar och att ditt material är säkert.

Svara på meddelanden från andra användare!
Det är självklart, ju mer material du publicerar, desto fler av GeneaNets medlemmar som kan “hitta” dig tack vare sökmotorerna och sedan kontakta dig.
Ta dig tid att svara, att ge mer information, att rätta till eventuella misstag och utforska nya spår med dina nya kontakter.

Enkelt och logiskt, eller hur!
Hela GeneaNets team arbetar för att ge alla ett fantastiskt verktyg för utbyte av material om släktforskning. Men genom ditt sätt att använda detta verktyg är det du som gör GeneaNet till den speciella webbplats den är.

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig